Mediation

Het komt voor dat er conflicten ontstaan tussen kerkenraden/cvb’s en haar predikanten, kosters of kerkelijk werkers. Daarom heeft Steunpunt Kerkenwerk haar netwerk uitgebreid met een aantal mediators.

Mediation is een vorm van (conflict)bemiddeling waarbij met behulp van een neutrale derde, de mediator, een geschil wordt opgelost. Mediation vindt plaats nadat de communicatiestoornis tussen de gesprekspartners is besproken en is teruggebracht tot hanteerbare proporties.
Het doel is een oplossing tot stand te brengen waarin beide partijen zich kunnen vinden en die hun belangen op aanvaardbare wijze tegemoet komt. De mediator heeft slechts de procesregie in handen. Hij/zij blijft bewust inhoudelijk op afstand en laat daarmee de conflictpartijen hun geschil zelf oplossen. Partijen zijn dus zelf verantwoordelijk voor het eindresultaat.

Voordelen van mediation:

• Het is een informele procedure.
  • Het is een besloten, vertrouwelijke procedure.
  • Partijen hebben een actieve rol en houden zelf de oplossing in de hand.
  • Communicatiestoornissen worden (bij een geslaagde mediation) weggenomen.
  • Er treedt geen onnodige verdere beschadiging van relaties op.
  • Er is ruimte voor creatieve oplossingen, die gericht zijn op de belangen van alle partijen.
  • Er wordt (bij een geslaagde mediation) een gezamenlijke oplossing geformuleerd. Dit geeft een hogere acceptatiegraad.

Onderstaande mediators hebben informatie beschikbaar gesteld:

Dhr. J. Muurling, Groningen
Drs. J.F. (Koos) Geerds, Dalfsen
Drs. H.R. Schaafsma, Kampen
Mw. A. Vreugdenhil – de Blécourt, Hilversum
Mw. W. Koopman, Mijdrecht

Voor meer informatie en andere mediators kunt u ook het MfN-register, www.mfnregister.nl (voormalig NMI-register) raadplegen.

Supervisie/Coaching