Menu top

Corona: Digitale tools voor kerken

Kerkelijke vergaderingen: digitale tools

Alle vergaderingen afzeggen vanwege het coronavirus? Misschien is het niet nodig. Om te zorgen dat zoveel mogelijk werk in de kerk gewoon kan doorgaan, kunnen vergaderingen digitaal plaatsvinden en kunnen online besluiten worden genomen. In dit bericht geven we hiervoor verschillende suggesties en praktische hulpmiddelen.

Videobellen
Met videobellen kun je elkaar niet alleen horen maar ook zien. Dit heeft als voordeel dat je meer nabijheid ervaart, elkaar letterlijk in de ogen kunt kijken en een meer persoonlijk gesprek hebt.

Hoe kan ik dit inzetten in de kerk?
– Eén-op-één gesprekken, zoals pastorale gesprekken;
– Kringen, zoals gebedskring of bijbelkring
– Vergaderingen in kleine teams waarbij overleg belangrijk is, bijvoorbeeld een beroepingscommissie of moderamen.

Welke programma’s?
– Jitsi
– WhatsApp (in een groep zit de mogelijkheid om met alle groepsleden tegelijk te videobellen)
– Facebook Messenger of Facebook Hang-outs
– Skype
– Zoom

Let op, niet al deze programma ‘s zijn geschikt voor het waarborgen van de privacy.

Stemmen of een enquête houden

Wanneer er gestemd moet worden over een besluit of voorstel, kan dit prima digitaal. Ook wanneer de kerk graag de mening of voorkeur van leden wil horen, kan hiervoor een digitale enquête gebruikt worden.

Hoe kan ik dit inzetten in de kerk?
– Bij goedkeuring van de jaarcijfers van de kerk;
– Bij een beroepingsvergadering waarbij instemming van de gemeenteleden nodig is;
– Bij besluitvorming (‘hamerstukken’) binnen de kerkenraad;
– Bij bevestiging van de ambtsdragers;
– Etc.

Welke programma’s?
– Google Forms en Microsoft Forms bieden de mogelijkheid om een eigen enquête of stemformulier te maken. Door middel van een link kan het formulier naar iedereen gestuurd worden, alleen mensen met een link kunnen het formulier invullen.
Het formulier kan bijvoorbeeld ook op (het beveiligde deel van) uw website geplaatst worden, zodat er geen uitnodiging per mail hoeft te worden verstuurd.
Vergaderstukken zoals een voorstel of besluittekst kunt u meesturen bij de uitnodiging, of rechtstreeks plaatsen in de introductie van de enquête.
Om anonimiteit en rechtsgeldigheid te waarborgen kunnen unieke stemcodes worden verspreid. Dit kan digitaal waarbij één persoon de stemcodes toekent. Deze persoon is verantwoordelijk voor geheimhouding hiervan. De stemcodes kunnen ook op papier (in een gesloten envelop) worden uitgedeeld aan stemgerechtigden.

Let op: sommige besluiten kunnen ook worden genomen via de ‘geen-gegrond-bezwaar route’. Kies er dan voor om het besluit of voorstel beschikbaar te stellen voor iedereen, en geef daarbij aan dat er bezwaar kan worden gemaakt (of vragen kunnen worden gesteld) tot xx datum. Is er op die datum geen gegrond bezwaar ingebracht, dan is het besluit aangenomen. Dit kan per mail, telefonisch of via andere digitale kanalen.

Digitaal presenteren
Wanneer het belangrijk is om niet alleen te vergaderen, maar ook gezamenlijk naar documenten of een presentatie te kijken, kan gekozen worden voor een digitale vergadering met de mogelijkheid tot presenteren. De voorzitter/organisator deelt zijn scherm met daarop de betreffende documenten.

Hoe kan ik dit inzetten in de kerk?
– Catechese / jongerenwerk
– Toerusting
– Kerkenraadsvergaderingen
– Gemeentevergadering
– Vergaderingen in grotere teams

Welke programma’s?
– Skype (gebruik mogelijkheid tot scherm delen)
– Zoom
– Google (Docs, Hangouts, Intranet etc).
– Kerken die gebruik maken van Office365 kunnen Microsoft Teams inzetten voor digitale vergaderingen. Kerken kunnen zich registreren bij techsoup.nl en daar software kopen tegen sterk gereduceerd tarief, bijvoorbeeld Microsoft Office.

Let op, niet al deze programma ‘s zijn geschikt voor het waarborgen van de privacy.

Zelf goede ervaringen met (programma’s voor) digitaal vergaderen? Laat het ons weten!

Social media & kleine groepen

Wanneer het niet mogelijk is om fysiek bij elkaar op bezoek te gaan kan social media extra veel betekenen. Niet alleen in één op één gesprekken zoals bij pastoraat, maar ook in kleine groepen is social media goed in te zetten. Denk bijvoorbeeld aan gebedsgroepen, huiskringen, kleine kringen of pastorale wijken. Maak een video- of audiogesprek aan met meerdere deelnemers via Skype, of start een groepscall in een WhatsAppgroep. Of maak een Facebookgroep/WhatsAppgroep waar je iedere dag persoonlijke berichten deelt, elkaar bemoedigt en vraagt naar elkaars situatie.

Digitale toerusting

Zendingsorganisatie GlobalRize geeft kerken gratis software en cursussen voor het vormgeven van evangelisatie en toerusting: KerkDigitaal.
GlobalRize kerk digitaal
Via de website kun je je inschrijven voor een webinar om meer te leren over dit project en de kansen voor uw gemeente. Ook is er een PDF beschikbaar van het project om het bespreekbaar te maken in de gemeente. Samen sterker.

Digitaal collecteren: collecte apps

Nu diensten in een kleine setting plaatsvinden en/of helemaal online zijn kunnen gemeenten leden de mogelijkheid bieden om geld over te maken. Daarover is extra communicatie is belangrijk.

Collecteren kan via de smartphone, denk aan collecte-apps. Maar ook door het delen van een extra bericht per mail, Facebook of WhatsApp. Vermeld in dit bericht het collectedoel, rekeningnummer van de gemeente en unieke code voor elke collecte. De code kunnen gemeenteleden invoeren als betalingskenmerk bij het overmaken in de bankieren-app. Een andere mogelijkheid is een webpagina aan te maken op de eigen website voor het collecteren met een plugin als Mollie. Maandelijkse of wekelijkse automatische incasso’s voor gemeenteleden zijn dan online te regelen.

Streamen / digitaal uitzenden

Naast kerkdiensten kunnen ook andere vergaderingen of presentaties gestreamd worden. Denk bijvoorbeeld aan een toerusting of een vergadering waarbij alleen de presentator of voorzitter in de zaal aanwezig is, en de bijeenkomst op afstand kan worden gevolgd door de gemeente. Gelukkig vertelt ISI media wat u hiervoor nodig heeft. Zie deze handige blogs:

Gerelateerd

Coronamaatregelen voor kerken
Kerk zijn in coronatijd
Wat betekent dit voor professionals in de kerk?
Financiën en corona

5 reacties van Corona: Digitale tools voor kerken

 1. Melis Schaap 22 maart 2020 op 17:18 #

  Dank voor alle info!

  Misschien ook handig om te vertellen dat je als kerk via techsoup.nl jezelf kunt registreren als kerkgenootschap en dat je dan software sterk gereduceerd krijgt. Wij grbuiken Google, daarmee heeft iedereen mail, docs, intranet, vergaderen we al tijden digitaal(indien nodig) met hangouts meet en is onze website ook op google gebaseerd. Een budget oplossing die perfect werkt! Overigens gebruik de kerk van Valkenburg dit ook en die delen weer allerlei liederen op notenschrift met ons via datzelfde platform.

  Ik denk dat met Microsoft iets dergelijks te doen valt. Daarmee heb je ook beschikking over teams.

  BTW ik gebruik vmix, maar merk dat de rendering veel tijd kost, is er een beter alternatief (heb sinds een maand een corei7 laptop met 16 GB geheugen en dat gaat al beter, maar zou graag nog een stapje maken 😉

  Hartelijke groet,

  -Melis-

 2. Mariët Apperloo 23 maart 2020 op 11:51 #

  Dank voor alle suggesties Melis! Ik heb ze vermeld in het nieuwsbericht.
  Je vraag over de meest geschikte hardware en software voor streamen heb ik even doorgestuurd naar LPB Media, zij kunnen je hierover ongetwijfeld meer vertellen.
  Groet! Team SKW – Mariët

 3. Jan de Groot 5 juni 2020 op 15:39 #

  Hierboven wordt Google genoemd om te stemmen. Dan moet je eeformulier aanmaken. Dat gaat inderdaad heel makkelijk, maar er is een groot bezwaar. Het is dan erg eenvoudig om meer dan 1 keer te stemmen. Vooral bij het kiezen van ambtsdragers is dit middel daarom niet geschikt. Misschien kan het wel per mail, maar dan moet je een 1 op 1 koppeling hebben van stemgerechtigde leden en e-mailadressen. Per gewone post is dan toch ook veiliger….

  • Mariët Apperloo 5 juni 2020 op 15:47 #

   Beste Jan de Groot,
   Wanneer je zeker wilt weten of er ‘unieke’ stemmen worden uitgebracht kun je werken met een stemcode. Deze verstuur je per mail naar alle stemgerechtigden. Iedere stemgerechtigde krijgt een eigen unieke code. De code moet worden ingevuld bij het stemformulier. Degene die de stemmen beheert controleert of de juiste stemcode is gebruikt en kan eventueel dubbel uitgebrachte stemmen eruit filteren.
   Ik hoop hiermee voldoende toelichting te hebben gegeven.
   #SteunpuntKerkenwerk

 4. Jan de Groot 5 juni 2020 op 15:49 #

  Wij hebben online kerkdiensten. We collecteren als volgt:

  In de digitale nieuwsbrief een oproep om bij te dragen. De gemeenteleden kunnen gewoon geld overmaken, ze kunnen gebruik maken van een betaallink of ze kunnen de QR-code scannen.
  Tijdens de collecte in de eredienst gaat het net zo. Vooral de QR-code op het beeldscherm is poulair, maar ook de andere mogelijkheden worden benut.

  Tot nu toe hebben de collecten een hogere opbrengst, maar dat hangt ook van de bestemming af. Hulpverlening en Diaconie soren heel goed.

  Tot nu toe lijkt het erop dat van ca. 40% van de adressen een bijdrage wordt ontvangen. Het is niet duidelijk hoe dat zat bij de collectezakjes.

  Moraal van het verhaal: maak bijdragen makkelijk!

Geef een reactie

Enter the text from the image below
 

© copyright Steunpunt Kerkenwerk