Corona: meer ruimte vanaf 5 juni

[laatst gewijzigd op: 2 juni]
Let op: er is een actueler bericht naar aanleiding van de laatste versoepelingen. Klik hier om het te lezen.

Vanaf 5 juni ontstaat er weer meer ruimte in de samenleving door een aantal aangekondigde versoepelingen in het ‘openingsplan‘. Het CIO (interkerkelijk contact in overheidszaken) heeft naar aanleiding daarvan een nieuw advies gepubliceerd.

Risiconiveau’s en het openingsplan
De kerkelijke routekaart (klik hier om te downloaden) is gebaseerd op de algemene routekaart die Rijksoverheid heeft gepubliceerd, en gaat uit van mogelijkheden tot versoepeling per risiconiveau (klik hier) in de regio’s. Het is echter niet duidelijk of het kabinet met het nieuwe openingsplan per 5 juni aansluit bij hun routekaart en de risiconiveau’s. Daarom past het nieuwe advies van het CIO niet rechtstreeks in de kerkelijke routekaart, maar zijn het maatregelen die zo goed mogelijk aansluiten bij het openingsplan van de regering. Het advies ligt het dichtst bij wat vermeld staat in de kolom “ernstig”. Wij sluiten ons aan bij deze advisering van het CIO.

Het CIO adviseert, met inachtneming van de gebruikelijke voorzorgsmaatregelen (afstand, handen wassen, registratie):

• in de eredienst mogen 60 mensen bijeenkomen. Of tot 15% van de capaciteit als de kerk meer dan 300 zitplaatsen telt;
  • buiten mogen groepen van 40 personen samenkomen, als men de ruimte inricht als een terras;
  • binnen mogen – net als bij de vorige versoepeling – groepen van 30 personen samenkomen, voor catechisaties, verenigingen en kringenwerk;
  • over zingen luidt het algemene advies nog steeds: niet zingen in groepen. Voor kerken geldt op basis van de routekaart in deze fase: maximaal 4 zangers of personen in een muziekgroep. Samenzang kan weer ‘op praatniveau’ en met een beperkte tijd;
  • daarnaast geldt per 5 juni a.s. de volgende overheidsmaatregel: voor zalen met meer dan 1000 vaste zitplaatsen geldt een maximum aantal bezoekers van 250. Kerkgebouwen die aan deze voorwaarden voldoen kunnen dus maximaal 250 kerkgangers toelaten.

Vanaf 30 juni
Als de statistieken rond besmettingen en vaccinaties zich gunstig blijven ontwikkelen, voorziet het kabinet vanaf 30 juni een royale verruiming van de maatregelen. Ook in de kerken verwachten we dan aanzienlijk meer mogelijkheden voor de eredienst, de samenzang en de onderlinge ontmoetingen.

CIO
Het CIO (interkerkelijk contact in overheidszaken) deelt het advies naar aanleiding van de versoepelingen zelf ook op hun website: CIO: Versoepelingen voor kerkdiensten zijn verantwoord mogelijk.

Conclusie
We begrijpen dat het wisselen van strategie wat verwarrend kan zijn. We proberen in de advisering zo goed mogelijk aan te sluiten bij dat wat er in de maatschappij gebeurt en we trekken samen met het CIO, andere kerken en organisaties op. Houd moed, blijf zorgvuldig en voorzichtig en blijf zoeken naar wegen om elkaar vast te houden en te steunen.

Bronnen: Steunpunt Kerkenwerk en Diaconaal Steunpunt, regiegroep corona CGK en
CIO;
Rijksoverheid openingsplan stap 3;
de kerkelijke routekaart.

Alle coronaberichten op onze website: www.steunpuntkerkenwerk.nl/corona | hulp bieden en hulp vragen: www.nietalleen.nl

4 reacties van Corona: meer ruimte vanaf 5 juni

1. A. Mulder 2 juni 2021 op 14:25 #

Hoe kan het CIO nu aangeven dat er al met 60 mensen kerkdiensten gehouden mogen worden, terwijl het risico niveau nog steeds op zeer ernstig staat, buiten 2 regio’s in Nederland, waar deze inmiddels op ernstig staat? Er is toch een routekaart afgesproken gebaseerd op de risico niveaus?

2. A. Mulder 2 juni 2021 op 14:57 #

Jullie bericht is verwarrend en niet juist. Het risico niveau is in grote delen van Nederland nog steeds niveau 4, oftewel zeer ernstig.
    Ik zie dat verschillende persdiensten jullie bericht al overgenomen hebben en dit is zeer verwarrend voor de diverse kerken.

• Mariët Apperloo 2 juni 2021 op 15:29 #

Beste A. Mulder,
      Dank voor uw bericht. Het CIO heeft met haar advies aangesloten bij de maatregelen die de Rijksoverheid heeft bekend gemaakt en die op 5 juni ingaan.
      Dat zijn, in de routekaart voor kerken, maatregelen die in de kolom “ernstig” staan. De rijksoverheid werkt tegenwoordig met “openingsplannen” waarin niet of nauwelijks wordt verwezen naar de risicofasen. Daarom sluit CIO bij deze ontwikkeling die de Rijksoverheid kiest, aan.
      #SteunpuntKerkenwerk

• Mariët Apperloo 2 juni 2021 op 15:46 #

Als toevoeging: we begrijpen dat het verwarrend is dat dit advies wat afwijkt van de eerder gevolgde lijn van de routekaart. We werken aan een verheldering in de communicatie hierover.
        #SteunpuntKerkenwerk