Corona: Omzien naar elkaar

[laatste update 6 april]

Online meeting Kerk en corona
De eerste weken ‘kerk in corona-tijd’ liggen achter ons. We streamen onze diensten inmiddels massaal online. Maar hoe blijven we als gemeente, ook als het langer gaat duren, met elkaar verbonden? Waar lopen we dan tegen aan? Welke mooie ideeën ontstaan er in de praktijk?

Daarover gaan we graag in gesprek tijdens het eerste online meeting van 14 april. In deze online meeting is er ruimte voor vragen en voor het delen van ideeën. We hebben een team met mensen uit verschillende organisaties (Diaconaal Steunpunt, Steunpunt Kerkenwerk, Kerkenraden Steunpunt, Missionair Steunpunt, Jeugdwerk Steunpunt, Praktijkcentrum) klaar staan, die je graag adviseren. Naast een gezamenlijk gedeelte kun je één van de deelsessies volgen. In deze eerste meeting zijn dat:

• 1. contact met jongeren;
  • 2. omzien naar elkaar;
  • 3. financiën en personeel.

Naast deze onderwerpen ben je natuurlijk vrij om ook je eigen vragen te delen.

Je kunt je aanmelden voor de eerste online meeting voor vrijdag 10 april, 17:00 op via onderstaande link. Deelname is gratis.
Online meeting Kerk en corona, aanmelden

#nietalleen

Overal in het land bieden diaconieën en gemeenteleden hulp aan mensen die in het nauw komen door het coronavirus. Het platform nietalleen.nl bundelt vanaf nu alle initiatieven, zodat ze elkaar kunnen versterken. Heeft u mogelijkheden om te helpen? Meld uw initiatief, gemeente of diaconie dan aan op www.nietalleen.nl. Mensen die behoefte hebben aan hulp of een gesprek kunnen bellen naar 0800 1322. Zij worden dan gekoppeld aan het plaatselijke initiatief. Kent u mensen die behoefte hebben aan hulp? Laat hen dit nummer bellen of bel voor hen.

Gebed

Bidden in deze tijd is een van de meest wezenlijke dingen die we als christenen kunnen blijven doen.

GKv en NGK roepen op tot gebed
Internationaal gebed bij Coronavirus

Bezoekwerk en pastoraat

Voorlopig is de aanbeveling alle pastorale contacten telefonisch of via e-mail te onderhouden, de meeste pastoranten hebben daar waarschijnlijk alle begrip voor. U mag wel op bezoek, maar houd dan ook afstand van elkaar (minimaal 1,5 meter). Als u kucht, hoest en/of verkouden bent en zeker wanneer u koorts hebt, blijf dan thuis. Ook wanneer iemand uit uw gezin koorts heeft, blijf dan bij voorkeur thuis.

Vormen van pastoraat die nog wel mogelijk zijn
19 tips voor telefonisch pastoraat
Crisispastoraat in tijden van corona
Uitvaarten en bruiloften

De uitvaartbranche adviseert om plechtigheden in uitvaartcentra, crematoria en begraafplaatsen alleen te laten bijwonen door familieleden in de eerste graad en aanverwanten (ouders, kinderen, ouders van partner en partners van kinderen), in totaal maximaal 30 personen. Eventueel kan de gemeente later – als de coronacrisis voorbij is – een herdenkingsdienst organiseren voor iedereen die bij de uitvaart had willen zijn.

Ook voor kerkelijke bruiloften is een uitzondering gemaakt, er mogen maximaal 30 personen bij aanwezig zijn.

Jeugdwerk

Wat moet je met het jeugdwerk in tijden van corona? Veel activiteiten kunnen niet doorgaan.

Dit zijn alternatieven:

Wat moeten we als jeugdwerk in tijden van corona

Diaconaat

Corona dossier DS

Het Diaconaal Steunpunt heeft een dossier rondom het corona virus en wat je allemaal als kerken kan doen. Onder andere met een 5 stappen plan hoe we als kerk netwerken, middelen en gebouwen zorgvuldig en veilig kunnen inzetten. Diaconaal steunpunt, coronadossier

Omzien naar elkaar

Op zoek naar meer inspiratie hoe als kerk en gemeenten naar elkaar en anderen om te kijken?

Brief van lokale kerkenraad (NGK Heerenveen), omzien naar elkaar in gemeente Diaconaal steunpunt, het is even (niet) anders, suggesties en ideeën 6 kansen voor de kerk in deze corona crisis

Op deze pagina vind je richtlijnen en praktische suggesties voor kerken. Ook vind je hier (verwijzingen naar) actuele informatie met betrekking tot het coronavirus. Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op. We hebben een team met mensen uit verschillende organisaties (Diaconaal Steunpunt, Steunpunt Kerkenwerk, Kerkenraden Steunpunt, Missionair Steunpunt, Jeugdwerk Steunpunt) klaar staan.

We hebben de informatie, adviezen en inspiratie verdeeld over de volgende rubrieken:

Nog geen reacties.