Corona: Berichten van de overheid voor kerken

[laatste update 1 april]

Actuele landelijke richtlijnen

Wanneer de maatregelen veranderen past Steunpunt Kerkenwerk de berichten zo snel mogelijk aan. Steunpunt Kerkenwerk heeft namens de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en Nederlands Gereformeerde kerken een directe communicatie lijn met minister Grapperhaus. Berichten en richtlijnen verwerken wij ook in de andere rubrieken.

SKW volgt daarnaast de landelijke richtlijnen en aanbevelingen van de volgende partijen:

Rijksoverheid / RIVM Coronavirus COVID-19
PKN dienstencentrum: richtlijnen rondom coronavirus
Diaconaal Steunpunt, Corona dossier
GKV.nl, Moderamen van de Landelijke Synode
NGK Landelijke vergadering, voorzitter Frans Schippers
Zoek de GGD (gezondheidscentrum) bij u in de regio

Privacywetgeving (AVG) in tijden van Corona

Gemeenten hebben vragen over de toepassing van de AVG en mogelijke versoepeling nu de hulpvragen stijgen en we meer en meer digitaal communiceren. Voor nu geldt dat de Autoriteit Persoonsgegevens leidend blijft in de adviezen. De AP houdt rekening met noodsituaties in geval van bijstand. Goede zorg gaat in deze crisis boven privacy, maar neem wel belangrijke waarborgen en wis waar er veel privacygevoelig informatie is gedeeld gespreksgeschiedenissen uit bijvoorbeeld WhatsApp of andere chat, video of bel apps. Attendeer eventueel gemeenteleden erop dat ook criminelen gebruik maken van de coronacrisis door nepmails te sturen met bijvoorbeeld informatie over het coronavirus.

Teksten maatregelen van de overheid omtrent kerkdiensten en bijeenkomsten

Het kabinet heeft bekendgemaakt dat voor samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard, mits daarbij ten hoogste 30 personen aanwezig zijn en mits betrokkenen te allen tijde 1,5 meter afstand houden tot de dichtstbijzijnde persoon, een uitzondering geldt op het samenkomstverbod. Hierover heeft overleg plaatsgevonden met een afvaardiging van de Boeddhistische Unie, het Contactorgaan Moslims en Overheid, het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken en de Hindoeraad en de minister van Justitie & Veiligheid, die tevens verantwoordelijk is voor de erediensten, met de volgende uitkomst: Persbericht CIO, interkerkelijk contact in overheidszaken

De aanbeveling blijft echter om samenkomsten zoveel mogelijk online te organiseren.

Aanvullende maatregelen Samenkomstverbod (tot 28 april 2020):

“2. Alle overige samenkomsten worden verboden, waarbij enkele uitzonderingen gelden:
a. wettelijk verplichte samenkomsten (max 100 personen), zoals vergaderingen van de gemeenteraad als ook de Staten-Generaal
b. samenkomsten die nodig zijn voor de continuering van de dagelijkse werkzaamheden van instellingen, bedrijven en andere organisaties (max 100 personen);
c. uitvaarten en huwelijksvoltrekkingen (max 30 personen);
d. samenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard (max 30 personen).”

Rijksoverheid / RIVM Coronavirus COVID-19, aanvullende maatregelen 23 maart 2020
Rijksoverheid / RIVM Coronavirus COVID-19, veelgestelde vragen over samenkomsten

Op deze pagina vind je richtlijnen en praktische suggesties voor kerken. Ook vind je hier (verwijzingen naar) actuele informatie met betrekking tot het coronavirus. Heb je een vraag en kun je het antwoord niet vinden? Neem dan gerust contact met ons op. We hebben een team met mensen uit verschillende organisaties (Diaconaal Steunpunt, Steunpunt Kerkenwerk, Kerkenraden Steunpunt, Missionair Steunpunt, Jeugdwerk Steunpunt) klaar staan.

We hebben de informatie, adviezen en inspiratie verdeeld over de volgende rubrieken:

Nog geen reacties.