Officiële coronaregelgeving voor kerken

Welk advies geeft Steunpunt Kerkenwerk op dit moment?

Kijk voor de meest actuele regelgeving voor kerken bij de recente nieuwsberichten: klik hier.

Corona protocol en gebruiksplan

Om kerken te helpen de maatregelen goed op te volgen is er een protocol opgesteld dat kerken helpt op het gebied van kerk-zijn in een anderhalve meter samenleving. Het protocol en format gebruiksplan zijn een handreiking om de erediensten en kerkelijke bijeenkomsten gedoseerd en verantwoord op te starten. Zorg altijd voor een goede ventilatie.
Protocol en gebruiksplan
Eerste hulp bij ventilatie

Het protocol en gebruiksplan is tot stand gekomen door een stuurgroep met afgevaardigden van verschillende kerken in afstemming met de overheid (minister Grapperhaus). Kerken en alle denominaties streven ernaar om zoveel mogelijk een gezamenlijke lijn te trekken. Tussen CGK, NGK en GKv-organisaties wordt ook voortdurend afgestemd zodat de protocollen van verschillende denominaties niet uiteen gaan lopen. Voor samenwerkingsgemeenten zouden dus de dezelfde richtlijnen moeten gelden.

Wanneer de maatregelen vanuit de overheid veranderen informeert Steunpunt Kerkenwerk zo snel mogelijk de kerken. Steunpunt Kerkenwerk heeft namens de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en Nederlands Gereformeerde kerken een directe communicatielijn met minister Grapperhaus. Berichten en richtlijnen verwerken wij ook in de andere rubrieken.

SKW volgt daarnaast de landelijke richtlijnen en aanbevelingen van de volgende partijen:

Rijksoverheid: Informatie rondom Coronavirus
CIO (Interkerkelijk contact in Overheidszaken
PKN dienstencentrum: Richtlijnen rondom coronavirus
Diaconaal Steunpunt: Corona dossier
GKV: Moderamen van de Landelijke Synode
NGK: Landelijke vergadering, voorzitter Frans Schippers
Zoek de GGD (gezondheidscentrum) bij u in de regio

Privacywetgeving (AVG) in tijden van Corona

Gemeenten hebben vragen over de toepassing van de AVG en mogelijke versoepeling nu de hulpvragen stijgen en we meer en meer digitaal communiceren. Voor nu geldt dat de Autoriteit Persoonsgegevens leidend blijft in de adviezen. De AP houdt rekening met noodsituaties in geval van bijstand. Goede zorg gaat in deze crisis boven privacy, maar neem wel belangrijke waarborgen en wis waar er veel privacygevoelig informatie is gedeeld gespreksgeschiedenissen uit bijvoorbeeld WhatsApp of andere chat, video of bel apps.

Kerk zijn in coronatijd
Professionals en corona