Coronamaatregelen: wat verandert er voor kerken na 28 september?

[laatste update 6 oktober 2020]

Op 28 september kondigde premier Rutte aan dat de coronamaatregelen op veel vlakken worden aangescherpt vanwege de snelle stijging van het aantal besmettingen. Dit heeft ook gevolgen voor alle kerkelijke activiteiten. In dit bericht willen we daarop toelichting geven zodat in de plaatselijke situatie verantwoorde keuzes kunnen worden gemaakt.

Geest van de regels

De nieuwe maatregelen zijn erop gericht om de kans op grote drukte en het aantal sociale contactmomenten tussen mensen te beperken. In dat licht moet naar aanvullende richtlijnen worden gekeken.

Aanvullende richtlijnen

Voor erediensten geldt (update):
Op 5 oktober maakten kerkgenootschappen en religieuze instellingen nieuwe afspraken met minister Grapperhaus over de erediensten. Concreet betekent dit:

• in oktober maximaal 30 mensen tijdens eredienst (exclusief medewerkers);
  • geen gemeentezang;
  • ook wordt er geadviseerd mondmaskers te dragen tijdens verplaatsingen.

Lees hierover meer in ons nieuwsbericht (klik hier)

Voor jeugdwerk geldt:

• jeugdwerk/jongerenwerk (tot en met 18 jaar) kan doorgaan. Mits dat in het kerkgebouw plaats vindt en niet thuis.

Voor bijeenkomsten thuis geldt:

• samenkomen in kleine groepjes thuis mag. Naast het eigen gezin met maximaal 3 extra mensen (niet meegeteld kinderen tot en met 12 jaar).
  • bezoekwerk (diaconaal en pastoraal) kan en mag, met inachtneming van de algemene coronaregels en in overleg met het gemeentelid.

Voor overige bijeenkomsten geldt:

• kringsamenkomsten kunnen in principe ook doorgaan. Mits dat in het kerkgebouw plaats vindt en niet thuis.
  • vergaderingen/commissiewerk: Ons advies is om voorlopig weer digitaal te vergaderen en alleen bij noodzaak fysiek af te spreken in het kerkgebouw.
  • Voor al deze bijeenkomsten geldt binnen een maximum van 30 personen (inclusief kinderen tot en met 12 jaar) per geschikte ruimte binnen. Buiten geldt een maximum van 40 personen, inclusief kinderen tot en met 12 jaar.

Verdere maatregelen blijven van kracht
Daarnaast gelden nog steeds de al eerder gecommuniceerde maatregelen. De gebouwen moeten voldoende worden geventileerd. De gebruikelijke richtlijnen van het RIVM met betrekking tot hygiëne blijven gelden (houdt anderhalve meter afstand, was je handen, hoest in de elleboog en gebruik papieren zakdoekjes). Mensen met coronagerelateerde klachten dienen thuis te blijven.
In alle gevallen raden wij aan de informatie van de Rijksoverheid en het RIVM te lezen: www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19. Voor de regionale situatie kun je de site van de GGD in je regio bekijken: www.ggd.nl. Wanneer de landelijke maatregelen vragen om aanpassingen van onze informatie, zullen we daarover communiceren. Houd daarvoor deze website in de gaten.

Dit advies is opgesteld in samenwerking met het Diaconaal Steunpunt en de CGK en is afgestemd met de PKN.

Mondkapjes op in de kerk?
Op 30 september voegde de overheid aan de maatregelen een dringend advies toe om mondkapjes te gebruiken in alle publieke binnenruimtes. Het gaat om bijvoorbeeld winkels, musea, parkeergarages en concertzalen, met uitzondering van mensen op een zitplaats. Op 5 oktober is met de minister afgesproken dat ook in kerken dringend wordt geadviseerd mondkapjes te dragen tijdens verplaatsingen (in- en uitlopen van de kerk of lopen tijdens de dienst). Tijdens het zitten mag u uw mondkapje af doen.

Meer informatie
Staat uw vraag er niet bij en kunt u het antwoord op uw vraag niet vinden? Maak dan gebruik van de zoekfunctie op de website, lees de veelgestelde vragen of neem gerust contact met ons op. We hebben een team van mensen uit verschillende organisaties klaar staan die je kunnen adviseren.

2 reacties van Coronamaatregelen: wat verandert er voor kerken na 28 september?

1. JK Verhulst 1 oktober 2020 op 22:17 #

Onvoorstelbaar hoe de kerken slaafs alle maatregelen van de overheid opvolgen.
    Terwijl er een overmacht aan bewijsmateriaal is, hoe wij met betrekking tot het zgn.killervirus gemanipuleerd en bedrogen worden.
    Vele ongelovigen zijn meer wakker dan gelovigen. De statistieken van het rivm laten nu duidelijk zien dat er vergeleken met voorgaande jaren niet werkelijk iets bijzonders aan de hand is.
    Ik schaam mij voor de angstige houding van onze kerkleiding.
    Zijn handen niet om aan te raken, te zegenen, op te leggen? En wij laten ons dat door een overheid verbieden?

• Mariët Apperloo 5 oktober 2020 op 12:55 #

Geachte hr. Verhulst,
      Groter dan de verschillende visies op de huidige cijfers is onze opdracht om te zorgen voor onze naasten. Vanuit deze zorg adviseren wij om elkaars gezondheid te beschermen en op een aangepaste manier kerk te zijn. Hiervoor vindt u ook veel informatie op onze website: over wat er juist nu allemaal wél mogelijk is.
      #SteunpuntKerkenwerk