Corona protocol en gebruiksplan

Nu kerken per 1 juni en 1 juli voorzichtig weer ruimte krijgen is er een protocol opgesteld dat kerken helpt op het gebied van kerk-zijn in een anderhalve meter samenleving. Het protocol en format gebruiksplan zijn een handreiking om de erediensten en kerkelijke bijeenkomsten gedoseerd en verantwoord op te starten.

Protocol erediensten en andere kerkelijke bijeenkomsten

Het protocol legt uit wat de uitgangspunten en basisregels zijn voor kerken bij de versoepeling. En biedt een overzicht van wat straks wel en nog niet kan binnen de richtlijnen van de overheid en het RIVM. De onderdelen in het protocol helpen bij het opstellen van een gebruiksplan voor het eigen kerkgebouw.

Download: Protocol Erediensten en andere kerkelijke bijeenkomsten

Voor de tekst en inhoud van dit protocol is gebruik gemaakt van publicaties van de Protestantse Kerk in Nederland en de Reformatorische kerken en van gezamenlijke afstemming binnen de Christelijke Gereformeerde Kerken, Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken. Dit protocol wordt voortdurend aangepast op de actualiteit.

Format Gebruiksplan

Wanneer gemeenten de kerkdeuren weer openen moeten zij ook een eigen gebruiksplan opstellen. Dit dient te gebeuren voordat activiteiten en erediensten worden hervat. Met het format gebruiksplan beschikt u snel over een uitgewerkt plan.

In het format zijn de belangrijkste onderdelen uit het protocol verwerkt en is er ruimte om het gebruiksplan toe te passen op de eigen situatie. Elk kerkgebouw is immers weer net even anders.

Het format kan uitgewerkt worden door bijvoorbeeld een corona commissie of koster(s), maar blijft een verantwoordelijkheid van de kerkenraad. Zorg er daarbij voor dat een eigen gebruiksplan in geprinte versie aanwezig is in het gebouw. En verspreid deze per nieuwsbrief en op de eigen website of op andere wijze in de gemeente. Op die manier is iedereen – ook gasten – op de hoogte.

Download: Format Gebruiksplan

Dit format is een initiatief van het Dienstenbureau van de CGK, het Diaconaal Steunpunt en SKW.

Materiaal
Visueel ondersteuningsmateriaal zoals stickers, afzetlinten en banners voor kerk-zijn in een anderhalve meter setting zijn te bestellen bij de Groot Drukkerij: Kerken Algemeen

Hesjes voor coördinatoren met de tekst “Houd moed, heb lief”  zijn hier te bestellen: Kerkhesje

Denk mee!

Heeft u aanvullingen, praktische ideeën of innovaties,  neem dan contact op. We nemen deze graag mee in de volgende versies van beide documenten.

Wilt u doorpraten en met anderen van gedachten wisselen? Op zoek naar inspiratie? Eens in de twee werken hosten we op dinsdag ‘s ochtends en ‘s avonds online meetings. Professionals en vrijwilligers uit kerken uit het hele land gaan met elkaar in gesprek.  Klik hier voor meer informatie en aanmelden.

Coronamaatregelen voor kerken
Kerk zijn in coronatijd
Wat betekent dit voor professionals in de kerk?
Financiën en corona

7 reacties van Corona protocol en gebruiksplan

1. K.J. van Huigenbosch 20 mei 2020 op 12:22 #

op 19 mei deelde de minister president mee, dat voor de grens van 30 personen per 1 juni in de horeca
    het personeel niet mee geteld hoeft te worden.

Mijn vraag is, geldt dit ook voor kerkgenootschappen m.b.t. voorganger, ouderlingen, diakenen, koster e.d. ?

• Mariët Apperloo 27 mei 2020 op 11:16 #

Beste hr./mevr. Huigenbosch,
      We zoeken op dit moment uit hoe deze regelgeving voor de kerken eruit komt te zien. Wanneer hierover meer bekend is geven we een update van het protocol en gebruiksplan. We zullen u door middel van nieuwsberichten op de website op de hoogte houden.
      # Steunpunt Kerkenwerk

2. H Bouwhuis 22 mei 2020 op 21:32 #

Mijn vraag is mag je per 1 juli max 100 personen in de kerkzaal op 1,5 mtr en dan kinderoppas max 10 kinderen met 2 leiders er nog bij of zitten de kinderen bij die aantal van 100 erbij in.

Gr H Bouwhuis koster gkv Marienberg

• Mariët Apperloo 27 mei 2020 op 11:16 #

Geachte H. Bouwhuis,
      # Steunpunt Kerkenwerk

3. Geert 30 mei 2020 op 21:23 #

Ventilatie: er wordt in de stukken gelukkig aandacht besteed aan ventilatie, maar wat mij betreft nog onvoldoende.

Het is zeker dat er kerkzalen en -gebouwen zijn (ook die met hoge plafonds en veel volume) waar standaard de ventilatie onder de maat is, en tijdens kerkdiensten het CO2/ppm niveau tot ongewenste hoogte oploopt. Het voor en na diensten dan ventileren, zoals genoemd in de instructie, is dan onvoldoende om de verspreiding van het eventueel in de lucht aanwezige virus te voorkomen.

Veel en wellicht uit voorzorg bovenmatig ventileren tijdens de dienst zorgt voor ervoor dat dat risico zo veel mogelijk wordt weggenomen. Dat dat niet met een recirculatiesysteem moet spreekt voor zich en is gelukkig al ergens benoemd in de stukken. Het ventileren zal moeten gebeuren door ramen en deuren tijdens de kerkdienst zoveel mogelijk open te laten staan. Een situatie waarin je mogelijk zelfs kunt spreken van doorlopend spuien. Zo nodig kunnen de bezoekers dan hun jas beter aan laten.

Er ligt nu heel veel focus op het 1,5 meter afstand houden, maar dat is onterecht en maar het halve verhaal. Je kunt beter op 1 meter van iemand zitten in een goed geventileerde ruimte, dan op 2 meter van iemand in een slecht geventileerde ruimte. In het laatste geval neemt de concentratie van virusdeeltjes in de lucht toe in plaats van af, en is het risico op besmetting groter. Ook is dan het risico om besmet te raken met veel virusdeeltjes groter, wat de kans vergroot op een zwaarder ziektebeeld.

4. K Duinkerken 1 juni 2020 op 09:09 #

Zijn er richtlijnen/adviezen mbt de tijd die tussen 2 diensten op 1 dag worden gehouden ivm ventilatie?