IB47

IB47 is een opgave die een werkgever eenmaal per jaar aan de Belastingdienst moet doen voor betalingen aan hen die niet bij hem in (fictieve) dienstbetrekking zijn, maar ook geen ondernemers zijn.

Formeel meldt de fiscus het volgende:

“U moet de IB47 invullen als u iemand betaalt voor werkzaamheden of diensten en hij voldoet aan de volgende twee voorwaarden:

– Hij is niet bij u in (fictieve) dienstbetrekking.

– Hij verricht de werkzaamheden of diensten niet als ondernemer.”

Jarenlang was het voor kerken onduidelijk of het IB47 een verplichting was. Ook de fiscus was daar niet eenduidig in. Wel is het zo dat als de fiscus de kerk benaderd heeft, of de kerk eerder een IB47 heeft ingevuld, zij dat voortaan elk jaar moet doen.

Het IB47 is voor de fiscus een extra controlemiddel om “zelfstandigen” op hun aangiftes te kunnen controleren.

Met name voor de gastpredikant is het daarom aan te bevelen dat hij het totaal van het uitbetaalde bedrag in een jaar opgeeft (preekvergoedingen en reiskosten). De kerk moet het totaal opgeven van het uitbetaalde bedrag in een jaar inclusief alle onkostenvergoedingen. De (gast)predikant maakt zo aannemelijk aan de fiscus welke kosten hij heeft gemaakt.

Het aanleveren van de IB47 doet u digitaal via het gegevensportaal van de belastingdienst, klik hier: belastingdienst / uitbetaalde bedragen aan derden aanleveren

BSN op declaratieformulieren

Op de oude invulkaart werd penningmeesters gevraagd de predikant te vragen om het BSN nummer. Met ingang van de AVG per 28 mei 2018 heeft de belastingdienst het BSN nummer geschrapt. (Bron: Salarisnet, April 2018 )