Reserveringssystemen voor kerkdiensten

Kerken starten de komende tijd weer voorzichtig met kerkdiensten. Daarvoor is het handig om met een uitnodigingsbeleid of reserveringssysteem controle te houden over het aantal bezoekers. Een goed systeem helpt je om het maximaal toegestane aantal mensen toe te kunnen laten en kerkgangers niet teleur te stellen aan de kerkdeuren.

Een uitnodigingsbeleid kan zijn:
– Mensen melden zich aan bij een contactpersoon in de gemeente. Deze houdt het aantal bij tot het maximum bereikt is.
– Aanmeldingen lopen tot een bepaald moment, bijvoorbeeld tot vrijdagavond 20.00 uur.
– Nodig mensen uit op wijkniveau, leeftijdscategorie of achternaam.

Er zijn ook gratis of goedkope bestaande reserveringssystemen om je kerkdienst goed te kunnen organiseren in coronatijd.

Scipio app
ondersteunt met een uitgebreide reserveringsmodule die te koppelen is aan de ledenadministratie
Meevieren.nl
is een reserveringssysteem waarmee kerkbezoekers online een plekje voor een viering kunnen reserveren
Kerktijd.nl
zorgt voor een roulering in de uitnodigingen zodat iedereen evenveel kans krijgt op een reservering voor een kerkdienst.

Lees ook:
ISI Media: Test reserveringssystemen voor kerkenDiaconaal Steunpunt: Kerkdiensten en reserverenCorona Protocol

Wie rekenen we tot het maximum?

Het maximum aantal kerkgangers betreft het totaal aantal mensen in het kerkgebouw.

Het maximum van 30 respectievelijk 100 mensen is exclusief ‘medewerkers’ (update 28 mei). Medewerkers zijn die mensen die noodzakelijk zijn voor het organiseren van de eredienst. In het protocol worden de volgende personen daarbij genoemd: predikant, ouderling, diaken, muzikanten, coördinatoren, technici, de koster. Let er op dat deze groep mensen wel in verhouding staat tot het aantal toegestane bezoekers.

Het is echter nog steeds niet aan te bevelen de grens van de dertig of honderd mensen op te zoeken, zoals die wel wordt gehanteerd in cafés en restaurants.

Voor kinderen en jeugd gelden voor erediensten, kindernevendiensten, creches en zondagsscholen dat er nog geen uitzondering is zoals die er is voor het onderwijs. Kinderen en jeugd moet je allemaal meerekenen.

Het is daarnaast verstandig om uit te nodigen of te laten aanmelden tot bijvoorbeeld 90% van het maximaal toegestane bezoekers. Dit in verband met het kunnen opvangen van onverwachte gasten.

Ervaringen delen

Meer weten over hoe andere kerken het uitnodigingsbeleid vormgeven? Sparren met andere kerkenraden die dezelfde besluiten moeten maken? Of als gemeentelid je ervaringen delen? Meld je aan voor de eerstvolgende online meeting op 16 juni, om 10 of 20 uur, Kerk op anderhalve meter:

klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Coronamaatregelen voor kerken
Kerk zijn in coronatijd
Wat betekent dit voor professionals in de kerk?
Financiën en corona

3 reacties van Reserveringssystemen voor kerkdiensten

1. Kerktijd.nl 12 juni 2020 op 16:06 #

Graag wil ik u ook attenderen op het uitnodigingssysteem Kerktijd.nl

“Kerktijd.nl is een eerlijk en roulerend uitnodigingssysteem waarin iedereen evenveel kans heeft om een kerkdienst te bezoeken. Het systeem houdt zelf bij wie het langst geen kerkdienst heeft bezocht en daarom als eerste een uitnodigingsmail mag krijgen. Bij afmeldingen worden automatisch extra mensen uitgenodigd.”

2. Karel 18 juni 2020 op 12:22 #

Om het lijstje te completeren wil ik u graag wijzen op https://www.mijnkerk.org
    Een zeer eenvoudig te beheren reserveringssysteem dat zeer eenvoudig werkt voor zowel de gebruiker als de beheerder.

3. Gerard 8 juli 2020 op 09:47 #

Daarnaast is https://kerkkaartje.nl een mooie oplossing, die al voor vele kerken de oplossing biedt om te reserveren maar niet alleen dat, ook helpt met voorbereiden van de dienst en verhogen van de collecte opbrengsten op een slimme manier.

Wij gebruiken het in Bergschenhoek naar veel tevredenheid.